mobile menu icon

Heeft u grip op de continuïteit van uw organisatie?

Het is voor bedrijven een steeds zwaardere opgave om geschikt personeel te vinden. Dat blijkt o.a. uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.De spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op doordat er méér openstaande vacatures zijn en juist minder mensen beschikbaar om aan de slag te gaan.

Heeft u grip op de continuïteit van uw organisatie?

Een krapper wordende arbeidsmarkt maakt personeelsplanning een actueel thema bij veel organisaties. Niet ingevulde of moeilijk in te vullen vacatures maken een organisatie kwetsbaar. Hoe zorgt u nu voor een goede bezetting en invulling van cruciale functies binnen uw organisatie?

Hoeveel kost een openstaande vacature?

Verreweg de meeste recruitmentactiviteiten binnen organisaties zijn nog steeds reactief. Door het vertrek of wegvallen van een medewerker ontstaat er een acuut probleem, dat opgelost dient te worden. Vooralsnog gebeurt dit meestal door het aantrekken van kandidaten uit de externe arbeidsmarkt, die alsmaar krapper zal gaan worden. Recruitmentafdelingen kampen dan ook wel met tientallen tot wel 100 openstaande posities in allerlei gradaties. Uit recente analyses blijkt dat cruciale posities, oftewel functies die door organisaties worden gezien als cruciaal om succesvol te zijn, gemiddeld 81 werkdagen open staan alvorens deze wordt vervuld. De kosten die dit met zich meebrengt zijn buiten proportioneel. Het kost een bedrijf gemiddeld 350 euro per dag per openstaande vacature!

Kijk verder dan de externe arbeidsmarkt

Om voorbereid te zijn op toekomstige recruitmentvraagstukken is het belangrijk verder te kijken dan het heden en de externe arbeidsmarkt. Organisaties dienen zichzelf hierdoor onder andere af te vragen of de cruciale functies binnen de organisatie op dit moment ingevuld zijn met de managers van de toekomst. Werven voor acute bezettingsproblemen betekent alleen maar het oplossen van het probleem van nu. Werven voor morgen vergt meer inzicht en visie maar levert tevens de oplossing voor de toekomst.

Wanneer is successsion planning succesvol?

Succession planning is het identificeren en ontwikkelen van potentials, om ze vervolgens op het juiste moment te kunnen laten doorstromen. Als u van mening bent dat een vertrekkende medewerker op een cruciale positie binnen uw organisatie een acuut extern probleem oplevert, betekent dit dan dat u het proces van succession planning succesvol heeft geïmplementeerd in uw organisatie? Identificeer en ontwikkel nu alvast proactief uw talenten. Zo heeft u medewerkers met de juiste vaardigheden en ervaring beschikbaar om in een sleutelrol te stappen als deze beschikbaar komt. Denk daarbij ook na over het feit dat de geschiktheid van uw medewerker in zijn huidige rol, wellicht niet dezelfde zal zijn over 10 jaar.
Posities, functies en rollen veranderen door groei van het bedrijf, gewijzigde visie, andere klantvraagstukken, veranderende markt en andere inzichten. De rol van recruitment zal daarmee gaan veranderen van het invullen van acute bezettingsvraagstukken naar het uitvoeren van richting- en inrichtingsvraagstukken.

Wat doet Xpro2®?

Xpro2® ondersteunt organisaties die kampen met deze problematiek door het inzicht te bieden in het potentieel van het medewerkersbestand of specifiek het management. Dit betekent dat u van uw kwetsbaarheid van vandaag uw kracht van morgen maakt.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt, neem dan contact met ons op: info@xpro2.nl
Wij kunnen met een gedegen en kwalitatieve analyse laten zien wat Xpro2® voor uw organisatie kan betekenen.

deel dit bericht

Data Driven
Performance
Management
Hambakenwetering 8c
5231 DC ‘s-Hertogenbosch
+31 (0)6 13688083
info@xpro2.nl
lines